Hvad sker der med Glucose produceret i bladene?

Hvad sker der med Glucose produceret i bladene?


Bladene er kraftcentre af planter, der indeholder grønne grønkorn, der udfører fotosyntese. Fotosyntesen er den primære energi produktionscyklus, der omdanner kuldioxid og vand til ilt og glucose. De næste skridt efter fotosyntese er kendt som cellulære stofskifte, hvor glukose er brudt og bruges til at fremstille livsvigtig energi i form af ATP (adenosin trifosfat). Et glukosemolekyle alene kan producere 48 ATP energi molekyler i en plante celle; denne proces tager et par skridt.

Glykolyse

Glykolyse på Latin betyder bogstaveligt talt "opdeling af sukker." Glykolysen er opdelt i to forskellige processer: kataboliske, i som glukose er brudt ned i mindre enheder; og anabolske, hvor glukose er bygget i en større molekyle. Den anabolske proces begynder, når glukose kommer i kontakt med præeksisterende ATP i bladene. Når disse kommer i kontakt, tager glukose to fosfat molekyler fra ATP. Næste, i den kataboliske fase af glykolyse, glukose mister energi i form af ladede brintatomer eller molekyler, fosfat. Dette sker, når det kommer i kontakt med energislugende enzymer og molekyler. Slutresultatet er pyruvat, en vigtig mellemliggende molekyle for stofskiftet i alle former for liv.

Citronsyrecyklus

I ilt-rige miljøer går pyruvat gennem en cyklisk, gentagne proces kaldes citronsyrecyklus. Pyruvat omdannes til flere forskellige forbindelser, men altid ender som pyruvat igen. Selvom dette kan synes overflødig, er den energi, der er oprettet fra disse transformationer afgørende. Hver gang pyruvat-molekylet går gennem citronsyrecyklus, er fire ATP energi molekyler produceret.

Gæring

I mangel af ilt er citronsyrecyklus ikke muligt. I stedet, gæring sker hvor pyruvat omdannes til ethanol. Det forekommer sjældent, men hvis en plante er vandlidende og ikke kan få ilt nemt gennem sine rødder, gæring kan anlægget til at opnå energi indtil ilt er tilgængelige endnu. Under gæringen, pyruvat begynder at forfalde og mister CO2-molekyler, omdanne det til acetaldehyd. Acetaldehyd så henfalder yderligere, mister energi i form af brint-ioner, og danner ethanol. Denne proces er langt mindre effektiv på energiproduktion end citronsyrecyklus, men stadig hjælper planten ved at producere nogle energi.

Stivelse syntese

Ofte bruger planter ikke glukose til energi lige bortrejst. Mange gange, hvis planten har nok energi, gemmer planten den ekstra glukose i en mere stabil form, der er sværere at nedbryde. Denne stabile form er en stivelse, kaldet amylose. For at gøre amylose, glukose fra fotosyntese kommer i kontakt med ATP og tager en fosfat molekyle. Denne tilføjelse af fosfat sker igen og igen, danner en kæde af glucose og fosfat molekyler. Når denne kæde indeholder seks glukose molekyler, er det det langt mere stabil amylose.