Flerårige haven landskabspleje

Flerårige haven landskabspleje


Flerårig haver giver en fuld sæson af farve og giver mulighed for nem sommer vedligeholdelse. Etableret flerårige haver kræver mindre vand og har færre skadedyr end sommer enårige. Uanset om du havearbejde i sol eller skygge, en flerårig garden, når plantet, vil vare i mange år fremover.

Forberede haven

Fjerne ukrudt eller græs fra valgte haven område; mange ukrudt er flerårig karakter og vil vende tilbage år efter år, hvis ikke fjernes, når du er i første omgang ved at forberede sengen. Haven jorden skal være veldrænet, et must til vinter overlevelse. Stauder kan lide mere skade fra dårligt drænede jordbundsforhold over vinteren end de kan fra vintertemperaturer. Tilføje organisk materiale, såsom gødning, kompost eller en sphagnum og kompost kombination, at mindre end ideelle jord.

Plantning

Vælge planter, der passer til den hjemmeside er baseret på lys og fugt krav, modne størrelse, højde og bloom tid. Stauder købt i beholdere kan plantes fra forår gennem fall, men tidligt plantning vil give tid til god rodvækst. Fall beplantninger kan lider af frost hivning hvis rødderne ikke har haft tilstrækkelig tid til at udvikle. Container stauder skal plantes til samme dybde som beholder de blev dyrket i; Hvis de er plantet for højt, vil rødderne tørre ud og påvirke anlægget. Vand godt når planten er i jorden, og overvåge jordfugtigheden regelmæssigt, indtil anlægget er veletableret. Langvarig tørre perioder kan beskadige eller langsom nye plantevækst.

Vedligeholdelse

Barkflis flerårig haver at reducere ukrudt vækst og opretholde god fugt niveauer. Nye senge bør være mulched når plantet og yderligere barkflis tilføjet hvert forår at opretholde en 2-tommers dybde. Mulching i efteråret er ikke nødvendigt, medmindre stauder har været for nylig transplanteret og har brug for ekstra vinter pleje. Befrugtning er ikke påkrævet, hvis en flerårig seng er blevet ordentligt forberedt; overskydende gødskning kan begrænse den blomstrer planten vil producere. Deadhead brugt blomster, fjerne ukrudt, så snart de spire og spil nogen høje planter for at forhindre dem fra skæve eller falder over.

Dividere stauder

Når planterne begynder at overhale området eller få for stor, kan du opdele. De fleste planter bør opdeles i foråret inden den nye vækst starter. Tidligt blomstrende stauder, som valmuer og pæoner, inddeles bedst i efteråret, når løvet begynder at dø tilbage. Brug en haven spade eller gaffel til at grave hele planten og fjerner så meget jord som muligt. Med sakse, skåret rødderne fra hinanden, at skabe tre til fem mindre planter, afhængigt af størrelsen af det oprindelige anlæg. Genplante de nye divisioner, så vand og barkflis.

Vinter pleje

Brugt flerårig stilke kan efterlades stående over vinteren at give frø og beskyttelse for fugle og blikfang i haven indtil foråret. Stilke kan også yde beskyttelse til de plante kroner i koldt vejr og fungere som en plante markør i foråret, at forebygge utilsigtet grave nær anlægget, der kan skade rodvækst. Hvis du foretrækker, kan stauder skæres i efteråret, men ikke før de har gået hvilende for sæsonen. Skæres til 2 til 3 inches af plante kronen; skære for tæt kan beskadige den nye vækst, der følger i foråret.