Hvorfor er krydsbestøvning at foretrække at selvbestøvning?

Hvorfor er krydsbestøvning at foretrække at selvbestøvning?


Det kan hævdes, at planter er også "mennesker". Det er producerer planter levedygtig, sunde afkom når de udsættes for en stor pulje af gener, ligesom mennesker gør. Så mens nogle typer af frugttræer, de fleste have grøntsager og prydplanter blomster producere en respektabel beskære når selvbestøvede, krydsbestøvning med en anden sort af samme art producerer en konsekvent større afgrøde. Hvis du ønsker at samle frø af en bestemt haven vegetabilsk eller blomst til at vokse en identisk afgrøde næste år, selvbestøvning vil holde genpuljen ren, og planter, der dyrkes fra disse selvbestøvede frø vil være identisk med deres forældreplanter.

Selvbestøvning i frugt og blomst produktion

Nogle typer af frugt træer betragtes "selvbestøvende;" der er, bestøvet med pollen fra blomsterne på deres eget træ eller et andet træ af samme sort. Alle surkirsebær er selvbestøvende, nektariner og ferskner. Nogle sorter af europæiske blommer er selvbestøvende, såvel som alle former for bær undtagen blåbær. Bemærk, at selvom disse typer af frugter teknisk set ikke kræver en anden sort til at bestøve dem, de vil alle uvægerligt producerer en større afgrøde, år efter år, når bestøvet med pollen fra et træ, der er en anden sort.

Krydsbestøvning i frugt og blomst produktion

Krydsbestøvning forekommer, når pollen er overført mellem blomster af to forskellige arter og sorter. Det største eksempel på dette er æbletræer, som ikke kun kræver bestøvning af en anden sort til at sætte frugt, men mange sorter af æbletræer kræver specifikke æblesorter at sikre vellykket bestøvning. Andre træ frugter, såsom pærer, søde kirsebær og japanske blommer, også kræver bestøvning af en anden sort for vellykket frugtproduktion.

Dette fænomen er ikke begrænset til frugttræer. Mange arter af haven grøntsager og prydplanter blomster også producere større afgrøder når bestøvet med en anden sort af deres art. Bestøvende sorter bør plantes i umiddelbar nærhed af den ønskede sort til at sikre, at bier og bestøvende insekter besøg begge sorter, så krydsbestøvning forekommer.

Selvbestøvning i planteavl

Plante opdrættere rutinemæssigt brug selvbestøvning for at udvikle hybridsorter, eller når de forsøger at forbedre en række gennem naturlig udvælgelse. Kendt i virksomheden som "selvbestøvning", vil selvbestøvning af hybrider i sidste ende afsløre hvilke gener forældreplanter besidder, som kan i høj grad støtte plante opdrætter i at udvikle de ønskede egenskaber i efterfølgende generationer. Selvbestøvning også bruges til at holde visse hybrider "ren", så planterne vokset fra efterkommere kommer "tro mod sine forældre."

Krydsbestøvning i planteavl

Krydsbestøvning ved hjælp af pollen fra to særskilte sorter bruges i planteavl for at kombinere nogle eller alle egenskaber af begge forældreplanter, teoretisk skabe en overlegen lang. Plante opdrætter så vokser de resulterende frø, observere de karaktertræk udstillet i afkom. Afkommet kan være krydsbestøvede med hinanden eller med en af forældrene, at yderligere isolere de ønskede egenskaber for den nye udvalg, herunder frugt eller blomst størrelse eller farve, smag, sygdomsresistens eller hårdførhed. Måske er den mest kendte eksempel på krydsbestøvning udviklingen af nye rose sorter, fremstillet ved cross-pollinating forskellige rose sorter, samtidig omhyggelig poster af forældrene og oprindelsen af hver. Mange tusinder af den resulterende rose frø er plantet og dyrket, men kun en lille procentdel af disse hybrid krydser Vis usædvanlig farve, form, størrelse og kraft nødvendigt at kvalificere den som en ny rose sort på markedet.