Tilpasninger af Agave planten

Tilpasninger af Agave planten


Agave, en ørken saftige indfødt det sydvestlige USA og Mexico, kan blive opdaget som langt nord som Canada og godt ind i Latinamerika og Vestindien. Den almindelige betegnelse er tallet plante, misvisende baseret på de otte til 20 år eller så det tager for et anlæg til at producere en enkelt høj stængel og store, iøjnefaldende blomst klynge. Agave har tilpasninger, som gør det muligt at overleve og trives i de ofte barske betingelser af dens levesteder.

Evige Agave

Agave vokser fra frø, men det producerer også et netværk af lavvandede jordstængler, tilpasset til at opsuge alt tilgængeligt vand fra den ørkenlandskab. Når anlægget producerer endelig sin hvid eller grøn blomst, og blomsten dør, dør planten så godt. Frøene spredes ved hjælp af vind, fugle og små ørken skabninger. De jordstængler, af et lag af jord, er beskyttet mod solen producerer en ny plante. Så skaber agave flere muligheder for formering at sikre sin egen overlevelse. Når du ser en stor plante, der ikke har endnu blomstrede, du vil ofte finde det ringmærket med små nye udløbere, kaldet "unger," vokser fra jordstængler.

Leaf tilpasninger

Bladene gemmer plantens vand og er afgørende for dets fortsatte eksistens. De er tykke, kødfulde spears at radiate ud fra en central rosette og har en lidt voksagtig finish. De har også skarpe, spidse kanter. Fiber i bladene gemmer vand og belagt bladets overflade forhindrer fordampning og skjolde plante som en solcreme fra de brændende stråler fra solen. Denne voksagtig epidermis faktisk afspejler solens stråler, holder bladene køligere. Spikes afskrække rovdyr fra at gøre et måltid af anlægget eller bruge den som en kilde til vand. Spikes er så hård, at ældgamle folk brugte dem for Synåle.

Uden for rækkevidde

Blomsterstilke af agave skyde hurtigt, undertiden mere end en fod en dag. De stiger fra roset i midten af anlægget, en enkelt stilk pr. plante, og nogle er blevet målt i en højde af mere end 20 fod. Blomster vises i en klynge på toppen af stokken. De blomstrer i en passende højde for insekter og flagermus, der bestøver dem, men de er langt uden for rækkevidde af andre rovdyr, der er til nogen gavn for anlægget.

Menneskelige tilpasninger af Agave

Agave er en effektiv botaniske adapter, men ikke mindre effektiv er menneskelige tilpasninger af anlægget. Indfødte folk i de områder, hvor agave vokse anvendes plantens fibre til mad og til fremstilling af reb, sejlgarn og en meget varigt fine klud, net, kurve, måtter og sandaler. Dele af agave blev brugt for lægemidler og sæber. Nogle Apacherne strippet blade fra planter og ristede kroner i en pit, foret med varme sten. Stivelsesholdige grøntsager lavet en nærende fødevarer kaldes mescal, et dagligt syn i deres kost. Gamle bryggerier fermenteret den ristede agave til en alkoholisk drik, også kaldet mescal og stadig produceres i dag. Og den gærede fiber af Weber Blue Agave er kilden til en drik lavet kun i Mexico og eksporteres over hele verden, tequila.