Hvad sker der med en plante celle, der er placeret i saltvand?

Hvad sker der med en plante celle, der er placeret i saltvand?


Hvis du nogensinde har taget en studentereksamen eller bachelor biologi klasse, har du måske set en demonstration med et æg, der er blevet dyppet i eddike til at opløse sin shell. Hvis ægget er placeret i en salt løsning og venstre der i flere timer, vil det begynde at skrumpe og tabe. Det er ikke bare dyrs celler, der opfører sig på denne måde, dog; Hvis placeret i saltvand, udstiller planteceller lignende ændringer.

Osmose

Hvis en løsning er adskilt fra en anden mere koncentreret opløsning af en membran, der ikke tillader opløst stof at krydse, vil vand diffuse gennem en membran i retning af øget koncentration. Med andre ord diffunderer vand over en semipermeabel membran indtil koncentrationen er ens på begge sider. Denne effekt kaldes osmose. Vegetabilske og animalske celler bruger osmose: cellerne arbejde for at styre osmotisk tryk ved at regulere koncentrationen af opløste stoffer inde i cellen.

Planteceller

I modsætning til animalske celler, er planteceller omgivet af solide cellevægge. Cellevæggen er meget porøst, så både vand og de fleste opløste stoffer kan passere igennem. Cellemembranen, dog tillade ikke, ioner eller store molekyler til at krydse. Koncentrationen af opløste stoffer er højere inde i cellen end udenfor, så vand diffunderer indad over cellemembranen, forårsager den plante celle til at svulme. Den hårde cellevæg, modvirker imidlertid denne hævelse pres, så størrelsen af anlægget celle forbliver stabil og gør ikke brast. Spændingen mellem cellevæg og hævelse pres hjælper give anlægget den stivhed, det skal blive oprejst mod tyngdekraften.

Saltvand

Når en plante celle er placeret i saltvand, bliver koncentrationen af opløste stoffer uden for cellen meget højere end koncentrationen inde. Derfor vandet begynder at diffuse ud af cellen, og det skrumper. Cellevægge, dog forblive uændret i størrelse. Denne proces kaldes plasmolysis. En anden måde at beskrive det er at sige, at plante celle er i en hypertonisk miljø, hvilket betyder, at omgivelserne har en højere opløste koncentration.

Eksperimenter

Placere planteceller i saltvand vil gøre det lettere at se cellevægge, da plantecellerne vil have skrumpet op, forlader væggene klart synlige. Tilføje en kartoffel skive til en saltvand løsning er en anden måde at eksperimentere med plasmolysis. Kartoffel skive vil gradvist miste vægt og skrumpe; jo mere koncentreret saltopløsning, mere vægt vil miste. Prøve at eksperimentere med forskellige koncentrationer til at se, hvordan dramatiske effekten bliver.